Custom ROM Nedir...

Custom ROM, üçüncü parti Android geliştiricileri tarafından sizin cihazınız için düzenlenmiş bir Android sürümüdür. Bu ROM'lar, cihazınızdaki varsayılan Android sürümünün yerini alır. Custom ROM'u genellikle cihazınızdaki gereksiz ve kaldırılması mümkün olmayan uygulamalardan kurtulmak, pil ömrünü uzatmak, daha yeni bir Android sürümünü kullanmak gibi nedenlerle kullanmak istersiniz.

Bununla birlikte custom ROM kullanmanın garantinizin ortadan kalkması, bazı durumlarda kamera gibi bazı donanımlarınızın tam olarak desteklenmemesi gibi yan etkileri de vardır.

Custom ROM Nasıl Kurulur...


Gerekli olan iki dosyayı da indirip hafıza kartına atıyoruz.
Cihazımızı Ses açma+home+power tuş kombinasyonuyla recovery moduna alıyoruz.

Wipe data /factory reset‘i seçiyoruz. (Cihazınızdaki tüm veriler silinir.)

Wipe cache partition‘ı seçiyoruz.
Bu aşamada telefondaki tüm veriler geri dönüşü olamayacak şekilde silindi. Install zip‘i seçip açılan menüde choose zip from internal sdcard menüsünü seçiyoruz.

Karşımızda hafıza kartının içeriği geldi. Menüden cm-10.2.0-i9300.zip adlı rom dosyasını seçip kurulumu başlatıyoruz. Kurulumdan sonra aynı işlemi Google uygulamaları olan gapps-jb-20130813-signed.zip dosyası için de yapıyoruz.

Son olarak recovery menüsünde ana menüye gelip reboot system now seçeneğini seçip cihazı yeniden başlatıyoruz.

Cihazın ilk açılışı normalden biraz uzun olacaktır. Bataryayı çıkarmadan sabırla bekleyiniz. Ayrıca bu  rom orijinal Samsung romuna göre daha performanslı ve hızlıdır.

Android Cihazlara Custom Rom Nasıl Kurulur....

CWM arayüzünde seçme işlemi genelde HOME TUŞU ile yapılmaktadır.

Adım 1 . Hafıza kartına, indirdiğimiz *.zip uzantılı dosyayı atıyoruz ve cihazı kapatıyoruz.

Adım 2. Cihaz kapalı konumdayken CWM ( Recovery) moduna girmemiz gerekli. Bunun için cihazın SES AÇMA + HOME TUŞU + POWER TUŞU ‘na aynı anda basılı tutup yukarıdaki resimdeki ekran gelinceye kadar bekliyoruz ( Bu işlem bazı cihazlarda farklılık gösterebilir mesela SES TUŞU + POWER TUŞU gibi. Siz kendi cihazınız için olanı öğrenmeniz gerekiyor).

Adım 3. Eğer bu moda girebildiysek yapılacak birkaç işlem kaldı. Önce ses tuşlarını kullanarak “ wipe data/factory reset “ seçeneğine girmeliyiz. Bu seçenek cihazı formatlayacağımız anlamına geliyor ve bunu yapmadan temiz rom kuramayız.

Yani muhtemelen cihaz açılsa bile hatalı çalışacaktır. Ancak aynı tabanlı romlarda Wipe yapmamıza gerek yoktur. Aynı tabanlı derken mesela “ Slim Rom “ larını kurarken genelde cihazı wipe etmeye gerek kalmaz.

Adım 4. Wipe işlemini bitirdikten sonra şimdi Rom dosyasını kurabiliriz. Bunun için “ install zip from sdcard “ seçeneğini kullanmamız gerekiyor. Bu seçeneğe girip, hafıza kartında rom dosyasını bulup seçmeliyiz. Ardından rom kendi kendine kurulacaktır.

Bütün işlemler bittiğinde en altta Complete yazısı çıkacaktır. Tebrikler artık cihazınıza istediğiniz romu kurdunuz.

Şimdi cihazınızı yeniden başlatıp yeni bir Android deneyimi yaşayabilirsiniz.

Yorum Gönder

 
Top