Android Lollipop‘un güç tasarrufu sağlayan özelliğiyle, pilinizin gücünü 90 dakikaya varan sürelerde uzatabilirsiniz. Güç tasarrufu özelliğini, pil seviyesi azaldığında otomatik olarak devreye girecek şekilde ayarlayabilirsiniz.

KitKat'ta olmayıp, Android 5.0 Lollipop'ta olan özellikler

1) Uygulamalarınızı önceliklendirin: Android 5.0 Lollipop, uyarıları kapattığınızda bile bazı uygulamaların uyarılarını almanıza izin veriyor. Ayarlar > Ses ve uyarılar > Uygulama uyarıları yolunu izleyerek uygulamalara öncelik verebilir veya onları engelleyebilirsiniz.

2) Uyarıları kilit ekranından yönetin: Lollipop'da uyarılarla kilit ekranından etkileşimde bulunmanız mümkün. Çift dokunarak ilgili uygulamalara gidebilir, hassas uyarıları gizlemek için Ayarlar menüsüne göz atablirsiniz.

3)Uygulama sabitleme: Ayarlar > Güvenlik altından etkinleştirebileceğiniz bu işlev, sadece belirlediğiniz uygulamalara erişime izin veren, özel bir modu etkinleştiriyor.

4)Uygulama ayarlarına sıçrayın: Kilit ekranında yapılan bir başka yenilik ise, uyarılara uzun dokunarak uygulamanın ayarlar veya bilgi bölümüne sıçrayabilmeniz.

5)Pil ömrünü tahmin edin: Android 5.0 Lollipop, piliniz bitmeden önce telefonunuzu ne kadar açık tutabileceğini tahmin edebiliyor. Uyarı bölümündeki pil simgesine tıklayarak bu tahmini görebilirsiniz.

6)Ayar ve kayıtlı Wi-Fi ağlarını arayın: Aradığınız ayarın hangi menünün altında olduğunu bilmiyor musunuz? Sorun yok. Ayarlar uygulamasında büyüteç simgesine dokunarak belirli bir ayarın adını aratabilirsiniz.

7)  Misafir moduna geçin: Telefonunuzu başkalarına uzatmadan önce uyarı bölümündeki kullanıcı hesabı simgesine dokunup, Misafir ekle'ye dokunarak (veya bu işlemleri daha önce yaptıysanız misafir'e dokunarak) misafir moduna geçebilirsiniz.

8)  Metinler daha kolay okunsun: Android 5.0'daki "Yüksek kontrastlı metin" adındaki yeni, deneysel bir işlev, açık renkli arka plana sahip metinleri siyah renkle sararak okunmasını kolaylaştırıyor.

9) Güvenilir cihazları ekleyin: Güvenilir cihaz, telefonunuz yakınında olduğunda kilidini otomatik olarak açmayı sağlayacak, NFC veya Bluetooth destekli bir cihazdır. İşleve Ayarlar > Güvenlik > Akıllı kilit altından ulaşabilirsiniz.

10) Rahatsız edilmeyin: Ayarlar > Sesler ve uyarılar > Kesintiler altından telefonunuzun ses çıkarmaması gereken saatleri ayarlayabilirsiniz. Bu sırada alarmları ve belirli kişilerden gelen mesajların seslerini açık bırakabilirsiniz.

11) Uygulamalarınız geri gelsin: Android 5.0'dan önceki sürümlerde cihazınızı baştan başlattığınızda, son açtığınız uygulamaların listesi ortadan kalkacaktır. Lollipop'ta ise Genel bakış ekranını kullanarak son uygulamalarınıza hızla dönebilirsiniz.

12) Pilden tasarruf edin: Android 5.0 Lollipop, piliniz yüzde 15'e veya yüzde 5'e gerilediğinde otomatik olarak devreye girmesini sağlayabileceğiniz entegre bir pil tasarrufu moduyla geliyor. Bu işlev, arka planda eşitlemeyi, titreşimleri kapatıyor ve bunun dışında birkaç küçük değişiklikle pil ömrünü uzatıyor.



Android’in son iki sürümünde yavaş yavaş hayatımıza giren ART, Dalvik sanal makinesi yerine doğal olarak uygulamaları çalıştıran bir yazılım altyapısı.

Böylece uygulamalar daha verimli bir şekilde çalışıyor, daha az güç tüketiyor ve daha yüksek performans sunuyor. Dalvik alternatifi olan ART, doğrudan ARM, x86 ve MIPS mimarileriyle uyumlu olarak çalışıyor. Ayrıca 64 bit desteğine de sahip.

Yapılan testlerde de ART tabanlı Android 5.0 Lollipop'un performans olarak Dalvik tabanlı uygulamaları epey geride bırakmayı başardığını gördük.

Oyunlarda daha yüksek performans

ART ile performansını ve verimini artıran Android, oyunlarda da daha fazla performans sunacak. Artan performansla beraber eklenen yeni özelliklerle PC kalitesinde oyun deneyimi sunacak.

PC oyunlarında gördüğümüz Tesselation teknolojisi ile beraber, geometri ve computer shaders üniteleri geliyor. Ayrıca ASTC texture sıkıştırması da yeni Android sürümüyle beraber gelen özellikler arasında.

Android 5.0 Lollipop ile Gelen Diğer Özellikler


Oyun oynarken veya bir uygulamayı çalıştırırken arama gelirse içeriğe ara vermeden aramayı reddetmek mümkün. Yaptığınız işleme son vermek gerekmeyecek.

Bildirim sistemi de yenilendi. Bildirimleri okumak ve silmek kilit ekranından çok daha kolay ve hızlı şekilde gerçekleştirilebilecek. Tek bir dokunuş ile tüm bildirimler detaylı olarak sıralanacak. Ufak bir hareket ile bildirimleri tek tek silebileceksiniz.

Dokunulan butonlar anlık tepki verecek. Animasyonlar çok daha hareketli olacak.

Arama arayüzü tazeleniyor. Numara girişi ve arama arayüzleri farklı olacak.

Gerçek zamanlı gölge efekti sunan 3D animasyon desteği.

Ayrıca tamamen Material Design'a göre tasarlanan yeni Google Uygulamaları

Yorum Gönder

 
Top